×

13.500+ klanten waarderen ons met een 9.4

10.000+ producten uit voorraad leverbaar

Voor 16:00 besteld, morgen in huis*

Gratis verzending vanaf €50 binnen Nederland

De verschillende metaalboren van Onlineborenkopen.nl

Terug naar het overzicht

Welke metaalboor heb ik nodig?

Er zijn veel verschillende metaalboren, het verschil in kwaliteit komt heel goed van pas, behalve als u niet weet waar welke versie metaalboor voor wordt gebruikt. Daarom staat in dit artikel duidelijk wat de verschillen van de metaalboren zijn.

Boren met metaalboren

Metaalboren zijn een veelgebruikt gereedschap voor een ieder die met metaal werkt, werkt u in een werkplaats of bent u een doe-het-zelver. Dan heeft u ongetwijfeld metaalboren gebruikt. De keuze van een juiste metaalboor heeft niet alleen invloed op uw klus, maar ook in de kosten speelt een juiste keuze van boor een grote rol. Een duurdere boor is niet altijd beter, door een juiste boor te kiezen bespaart u uzelf veel tijd. Een gat boren in RVS gaat bijvoorbeeld veel beter met een cobalt metaalboor dan met een geslepen boor.

Welke type boren zijn er?

In dit artikel geven wij u informatie over de volgende soorten metaalboren:

 • Rolgewalste metaalboor
 • Geslepen metaalboor
 • Tin gecoate metaalboor
 • Cobalt metaalboor

Zo zijn er natuurlijk nog veel meer soorten metaalboren zoals een gatzaag, kernboor, stappenboor, machinetap, enzovoort. Mocht u over een van deze boren of een ander type boor meer willen weten dan staan onze medewerkers u graag te woord!

Rolgewalste metaalboor

Een rolgewalste metaalboor herkent u aan de typische zwarte kleur. De boor wordt in de fabriek gewalst in plaats van geslepen, dit is een goedkopere manier van boren maken. Hierdoor is de prijs van de rolgewalste boor het voordeligst. Ondanks de manier van produceren heeft de boor een HSS keurmerk (Dit betekend High Speed Steel). HSS betekent dat deze boor goed met hoge boorsnelheden overweg kan. Een rolgewalste boor zal sneller buigen dan breken, dit komt door de hogere taaiheid bij het boren in metaal hout en kunststof. U zult dus niet snel een afgebroken boor uit een gat moeten halen. Boort u in zachtere materialen zoals aluminium, kunststoffen of hout? Dan kunt u de rolgewalste boor hier goed voor gebruiken.

Metaalboor rolgewalst HSS van Onlineborenkopen.nl
Metaalboor rolgewalst

Tip: Boort u met enige regelmaat? dan raden wij u aan om een HSS geslepen boor te kopen

Geslepen metaalboor

Wanneer u dagelijks in staal boort is de geslepen metaalboor de boor die u het beste kunt gebruiken. De geslepen spiraalboor heeft het minst te lijden tijdens het productie proces, dit maakt de boor preciezer, duurzamer en veel sterker. De geslepen boor is erg populair in de bouw, carrosseriebouw en in de staalconstructie.

Metaalboor HSS geslepen van Onlineborenkopen.nl
Metaalboor Hss geslepen

De zilverkleurige boren staan kwalitatief bovenaan het lijstje, dit is dan ook de reden waarom deze boren wat hoger zijn in prijs als u deze vergelijkt met bijvoorbeeld een rolgewalste of tin gecoate boor. Ook deze boor beschikt over het HSS kenmerk (High Speed Steel) en heeft een snijhoek van 118 graden, deze snijhoek zorgt ervoor dat centreren overbodig is. Anders dan de rolgewalste en tin gecoate boor, is deze geslepen versie in verschillende lengtes beschikbaar. Zo heeft u voor elke klus de juiste boor lengte.

Tin gecoate metaalboor

Een titanium gecoate boor is goed voor wanneer u met veel hitte te maken krijgt.  De boor is van M2 staal gemaakt en heeft een goudkleurige titanium coating gekregen.

Titanium gecoate boor van Onlineborenkopen.nl
Metaalboor Titanium gecoat

Door deze coating kan de boor goed de warmte verdelen en heeft de boor een stuk minder wrijving; hierdoor boort hij makkelijker en gaat hij langer mee. De boor beschikt over het HSS kenmerk, en wordt veel gebruikt voor het boren in ongelegeerd staal, hout, harde kunststoffen en hardhout. De boor heeft een hogere kwaliteit dan de rolgewalste boor, maar doet toch nog net onder voor de geslepen boor.

Cobalt metaalboor

De professionele cobalt boren zijn gemaakt voor het boren van nauwkeurige gaten door diverse harde metaal soorten zoals bijvoorbeeld RVS. De cobalt coating maakt deze boren uiterst duurzaam en blijft de boor puntzuiver.
Cobalt ijzerboren zijn beschikbaar in diverse uitvoeringen zoals:

 • Standaard metaalboor DIN338
 • Puntlasboor
 • Met parabolische spiraal
 • Afgedraaid op 10 en 13 mm
Metaalboor cobalt HSS geslepen van Onlineborenkopen.nl
Metaalboor cobalt HSS geslepen

Een cobalt boor met parabolische spiraal is ook geschikt voor het boren in hardhout. Cobalt is een keihard materiaal wat bij de legering wordt toegevoegd, hierdoor gaat de hardheid van de boor omhoog. Door de hogere hardheid beweegt de boor minder mee dan een gewone ijzerboor en heeft hierdoor meer kans op breken. De hardheid van de boor zorgt er ook voor dat deze gemakkelijk door harde metaalsoorten heen kan boren, dit is dan ook de enige toepassing van cobalt boren. Met cobalt boren wilt u met een langzaam boren dit zorgt ervoor dat u de boor zijn werk laat doen, de boor zal hierdoor minder snel slijten tijdens het boren.

Samenvatting

Dus in het kort, wanneer gebruikt u welke metaalboor?

Rolgewalst:

 • Voor zachte materialen
 • Incidenteel gebruik
 • Lage prijs

Geslepen metaalboor:

 • Sterk en duurzaam
 • Voor verschillende soorten metaal en staal
 • Volledig geslepen + splitpoint

Titanium gecoat:

 • Ongelegeerd staal / harde kunststoffen
 • Betere warmte verdeling
 • Lange levensduur

Cobalt metaalboor

 • Voor RVS en harde metaalsoorten
 • Uiterst duurzaam en puntzuiver

Offerte voor metaalboren?

Profiteer van onze staffelprijzen. Neemt u structureel grote aantallen boren af? Onlineborenkopen.nl levert haar boren aan diverse bedrijven in de bouw, constructie en industrie. Hierdoor kunnen wij een scherpe offerte op maat maken. Stuur ons een email naar info@onlineborenkopen.nl met de boren en aantallen die u zoekt en wij sturen u de offerte toe.

De HSS metaalboren zijn uit voorraad leverbaar. Indien wenselijk kunnen deze afgehaald worden op onze locatie in Veenendaal. Graag een belletje naar 0318-769003, zodat wij er zeker van zijn dat de boren aan de afhaalbalie klaarliggen.

Abonneer je op onze nieuwsbrief
Contactgegevens
 • Onlineborenkopen.nl
 • Inductorstraat 8
 • 3903 KB, Veenendaal

 • KvK: 77485254
 • BTW: NL86.10.22.178.B01